Ryż z ananasem i łososiem na ostro
448 kcal /
1879 kJKalorie
1879 kJKalorie
20.9 gBiałko
46.4 gWęglowodany
21.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynata do łososia: 220
- g filetów z łososia, świeżych bez skóry, pokrojonych w 3 cm kostkę
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego, płynnego
- korzeń imbiru, świeży obrany (ok. 5 cm kawałek), pokrojony w 1 mm plasterki, do ułożenia na wierzchu łososia
- 150 g ryżu basmati
- ¾
- łyżeczki soli
- Sambal oelek: 40
- g papryczek chili, świeżych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 15 g oliwy z oliwek
- 20 g wody
- 15 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
- ¼
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- Dodatki: 20
- g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 25 g masła
- 150 g ananasa, świeżego pokrojonego w 1 cm kostkę
- 600 g wody
- sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia ryżu (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, dodać sos sojowy i miód, składniki dokładnie wymieszać, następnie przełożyć na folię aluminiową. Na wierzchu każdego z kawałków łososia ułożyć plasterki imbiru i szczelnie zawinąć. Całość umieścić w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, dodać ½ łyżeczki soli, składniki dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć papryczki chili, dodać ¼ łyżeczki soli, rozdrobnić2 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. 0.5.
- Dodać wodę, sok z limonki i paprykę, podgrzać4 min 30 s/98°C/obr. 0.5. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy na 10 min. Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie, rozdrobnić Turbo/1.0 s/1 raz. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Następnie rozdrobnić Turbo/1.0 s/1 raz. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Następnie rozdrobnić Turbo/1.0 s/1 raz. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Następnie rozdrobnić Turbo/1.0 s/1 raz. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Następnie rozdrobnić Turbo/1.0 s/1 raz. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek i marchewkę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do koszyczka z ryżem, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej anansa, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek z ryżem i warzywami, gotować na parze11 min/Varoma/obr. 1. Nałożyć przystawkę Varoma z łososiem, gotować na parze13 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość koszyczka przełożyć do innego naczynia, przemieszać kopystką, na wierzchu ułożyć odważonego ananasa. Ryż podawać skropiony sokiem z limonki, z dodatkiem ostrego sosu sambal oelek i z gotowanym na parze łososiem.