Sałatka sycylijska z krewetkami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
187 kcal /
785 kJ
Kalorie
17 gBiałko
6 gWęglowodany
10 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g czerwonej cebuli pokrojonej w 1-2 mm plastry
  • 30 – 40 g czerwonego octu winnego
  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 50 g oliwy z oliwek
  • ½
  • ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • 40 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
  • 300 g wody
  • 500 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych (ok. 1 kg krewetek w pancerzach)
  • 1 – 2 limonki ekologiczne, pokrojone w 2-3 mm plastry
  • 1 cytryna ekologiczne, pokrojone w 2-3 mm plastry
  • 200 g fenkułu pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 400 g pomidorków cherry przekrojonych na pół

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cebulę i ocet winny. Składniki wymieszać, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, dodać oliwę, czosnek, sok z limonki, ½ łyżeczki soli i biały pieprz, zmiksować20 s/obr. 8. Powstały sos do sałatki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej krewetki, oprószyć je pozostałą ½ łyżeczki soli, dodać 3 plasterki limonki, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1.
  4. Odsączyć cebulę przez wkład Varomy i wylać ocet z miski. Zdjąć przystawkę Varoma, włożyć wkład Varomy z cebulą, nałożyć ponownie przystawkę Varoma, gotować na parze kolejne5 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  5. Cebulę i fenkuł ułożyć w naczyniu, w którym zostaną podane, dodać połówki pomidorów cherry i ułożyć na wierzchu krewetki. Sałatkę polać sosem do sałatki, udekorować pozostałymi plasterkami limonki. Sałatkę sycylijską z krewetkami podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzoną.
Przewijanie do góry