Sałatka z kaszą jaglaną, kalarepą, szpinakiem i gorgonzolą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
405 kcal /
1695.7 kJ
Kalorie
12.5 gBiałko
33.5 gWęglowodany
26.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • Sałatka: 1000
  • g wody
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 120 g kaszy jaglanej uprzednio opłukanej na sicie o drobnych oczkach
  • 160 g kalarepy pokrojonej na kawałki (1 szt.)
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 100 ggorgonzoli, pikantnej pokrojonej w 1 cm kostkę
  • Truskawkowy winegret: 100
  • g truskawek, świeżych
  • 100 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20 g octu balsamicznego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g miodu, płynnego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie, rozdrobnić2 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać oliwę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę jaglaną, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, kaszę przełożyć do miski, odstawić do ostudzenia na 10-15 min. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć kalarepę, rozdrobnić3 s/obr. 4. Kalarepę przełożyć do miski z kaszą.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kaszą i kalarepą, odważyć do niej szpinak i gorgonzolę, wymieszać delikatnie kopystką, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać oliwę, ocet, sok z cytryny, miód, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 7.
  6. Sałatke z kaszą jaglaną, kalarepą, szpinakiem i gorgonzolą podawać polaną truskawkowym winegretem i posypaną posiekanymi orzechami.
Przewijanie do góry