Shakshuka na Varomie
115.8 kcal /
484.6 kJKalorie
484.6 kJKalorie
6.7 gBiałko
7.5 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 – 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 10 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki z zalewą
- sól dodatkowa ilość do smaku
- 2 – 3 łyżeczki przypraw (np. kmin rzymski, czosnekgranulowany, mielone chili, mielona kolendra, mielony pieprz), do smaku
- 4 jajka
- 500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, sól i przyprawy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić6 min/120°C/obr. 1.
- Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Na przygotowany wkład Varomy wylać masę pomidorową. Po środku za pomocą kopystki zrobić 4 zagłębienia, następnie wbić w nie jajka, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z shakshuką, gotować na parze9-11 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, shakshukę doprawić solą, podzielić na porcje. Shakshukę na Varomie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.