Śledzie w zalewie paprykowej
268 kcal /
1122 kJKalorie
1122 kJKalorie
18.5 gBiałko
13.1 gWęglowodany
16.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 – 80 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 200 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 75 g koncentratu pomidorowego
- 35 g cukru
- 5 – 10 g octu spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g filetów ze śledzi, solonych, a’la Matjas opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 3 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki kiszone, rozdrobnić6 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, liście laurowe i ziele angielskie, dusić6 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione wcześniej ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy, dusić2 min/120°C/obr. 1. Liście laurowe ostrożnie usunąć z naczynia miksującego.
- Dodać cukier, ocet, paprykę słodką, paprykę ostrą i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej śledzie, polać przygotowaną wcześniej zalewą paprykową, przykryć, odstawić do lodówki na min. 1 godz.
- Śledzie w zalewie paprykowej podawać schłodzone jako przystawkę, np. z dodatkiem pieczywa.