Ryż z owocami morza
459 kcal /
1920 kJKalorie
1920 kJKalorie
25.02 gBiałko
52.69 gWęglowodany
14.79 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g krewetek surowych, nieobranych
- 400 g małży, świeżych, oczyszczonych
- 400 g omułków, świeżych, oczyszczonych
- 800 g wody
- 2 ząbki czosnku
- 150 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 150 g zielonej papryki pokrojonej na kawałki
- 70 g oliwy z oliwek
- 200 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 150 g białego wina, wytrawnego
- 350 g ryżu białego, krótkoziarnistego np. arborio
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, ilość do dekoracji
- 1 szczypta szafranu
- 1 – 2 łyżeczki soli
- ½ – 1
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej krwewetki, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej małże. Do miski z odważonymi małżami wlać gorącą wodę tak, aby zakryła wszystkie małże. Odstawić na ok. 30 min. W tym czasie obrać odważone wcześniej krewetki, pancerzyki i głowy zachować. Po namoczeniu małże, które się nie otworzyły należy wyrzucić, pozostałe małże odcedzić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać zachowane pancerzyki i głowy krewetek, nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej namoczone małże, gotować na parze14 min/Varoma//obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Powstały bulion przecedzić przez koszyczek do miski, odstawić. Zawartość koszyczka wyrzucić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, czerwoną paprykę, zieloną paprykę i oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Dodać przecier pomidorowy, dusić10 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wino, gotować na parze bez założonej miarki2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać bulion krewetkowy, ryż, natkę pietruszki, szafran, sól, pieprz i sok z pomarańczy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować10 min/100°C//obr. .
- Dodać obrane wcześniej krewetki, gotować5 min/100°C//obr. . Ryż pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 10 min.
- Ugotowane na parze małże przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać ryż z krewetkami, wymieszać kopystką.
- Ryż z owocami morza podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną natką pietruszki.