Sandacz w papilotach na parze z warzywami i sosem berneńskim
1452.8 kcal /
6082.6 kJKalorie
6082.6 kJKalorie
70.5 gBiałko
37.5 gWęglowodany
119.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sandacz w papilotach i warzywa na parze: 5
- g koperku, świeżego tylko liście
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 20 g masła
- ½
- łyżeczki soli
- 2 filety z sandacza, ze skórą (ok. 130g każdy)
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g wody
- 100 g marchewki pokrojonej w słupki ogrubości 1 cm
- 150 g różyczek kalafiora
- 100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej
- 100 g żółtej fasolki szparagowej, świeżej
- 70 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
- Sos berneński: 1
- łyżka estragonu, świeżego tylko liście
- 3 żółtka
- 35 g białego wina, wytrawnego
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać por, masło i ¼ łyżeczki soli, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Przygotować 2 arkusze papieru do pieczenia (dł. ok. 30 cm). Na każdym arkuszu ułożyć po 1 filecie z sandacza, oprószyć je pozostałą ¼ łyżeczki soli i pieprzem, następnie na każdą porcję ryby nałożyć po 2-3 łyżki duszonych porów. Brzegi papieru złączyć ze sobą i szczelnie zawinąć, tworząc papiloty, ułożyć na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, kalafior, fasolkę szparagową i cebule szalotki, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1, następnie przemieszać warzywa za pomocą kopystki, włożyć wkład Varomy, gotować na parze kolejne20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać estragon, rozdrobnić3 s/obr. 8. Estragon zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać żółtka, wino, masło, sól, pieprz i sok z cytryny, podgrzewać6 min/80°C/obr. 4. Powstały sos przelać do sosjerki.
- Sandacza w papilotach z warzywami na parze podawać z sosem berneńskim bezpośrednio po przygotowaniu.