Saganaki z krewetkami i fetą
408 kcal /
1716 kJKalorie
1716 kJKalorie
35 gBiałko
6 gWęglowodany
26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiarki
- 50 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 5 liści mięty, świeżych
- 24 krewetki, surowe, średnie, obrane
- 200 g sera feta pokrojonego w 2 cm kostkę, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksujacego.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, cukier, wodę, sól, pieprz, oregano i miętę, gotować15 min/100°C/obr. 3.
- Włożyć koszyczek, umieścić w nim krewetki, gotować5-7 min/100°C/obr. 3. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowane krewetki przełożyć do innego naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby utrzymać temperaturę.
- Do naczynia miksującego dodać fetę, podgrzewać30 s/80°C//obr. . Sos przełożyć do 4 misek. Na wierzchu ułożyć ugotowane wcześniej krewetki, udekrować natką pietruszki i kawałkami sera feta. Saganaki z krewetkami i fetą podawać jako danie główne.