Ryba z warzywami na parze; Lody z sosem z owoców jagodowych

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
661 kcal /
2767 kJ
Kalorie
28 gBiałko
51 gWęglowodany
29 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ryba z warzywami na parze: 80
  • g oliwy z oliwek
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 łyżki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 4 filety z ryby o białym mięsie (120-200g każdy)
  • 200 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, cukinii, selera naciowego, rzepy), pokrojonych na kawałki
  • 500 g wody
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w 3 mm plastry
  • Sos z owoców jagodowych: 600
  • g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych
  • 250 g białego wina
  • 10 g rumu (opcjonalnie)
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 50 – 80 g cukru
  • lody np. śmietankowe czekoladowe

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego urządzenia Thermomix postawić miskę, odważyć do niej oliwę, dodać ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i skórkę cytrynową. Odważyć do miski filety z ryby, pokryć je marynatą. Odstawić na 30 min do zamarynowania. Po 15 min obrócić filety na drugą stronę.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć warzywa, dodać pozostałe ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Koszyczek umieścić w misce. Przełożyć do niego zamarynowane filety z ryby, pozostawić do spłynięcia marynaty. Filety z ryby ułożyć na 4 osobnych arkuszach papieru do pieczenia (30 x 30 cm), na każdym filecie równomiernie rozłożyć warzywa. Zawinąć papier do pieczenia, tworząc zamknięte paczuszki. Ułożyć je łączeniem do góry, po dwie w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, chowając złożone końcówki papieru pod paczuszki. Marynatę wylać.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować sos z owoców jagodowych.
  5. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 300 g czerwonych owoców jagodowych, dodać wino, rum, skrobię kukurydzianą i cukier, zmiksować10 s/obr. 9, następnie gotować9 min/100°C/obr. 3.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 300 g czerwonych owoców jagodowych (pokrojonych na kawałki), wymieszać15 s//obr. 2. Przełożyć do miski i odstawić do ostudzenia. Rybę z warzywami na parze podawać jako danie główne, lody z sosem z owoców jagodowych podawać jako deser.
Przewijanie do góry