Ryba z warzywami na parze; Lody z sosem z owoców jagodowych
661 kcal /
2767 kJKalorie
2767 kJKalorie
28 gBiałko
51 gWęglowodany
29 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ryba z warzywami na parze: 80
- g oliwy z oliwek
- ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 łyżki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 4 filety z ryby o białym mięsie (120-200g każdy)
- 200 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, cukinii, selera naciowego, rzepy), pokrojonych na kawałki
- 500 g wody
- 400 g ziemniaków pokrojonych w 3 mm plastry
- Sos z owoców jagodowych: 600
- g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych
- 250 g białego wina
- 10 g rumu (opcjonalnie)
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 50 – 80 g cukru
- lody np. śmietankowe czekoladowe
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego urządzenia Thermomix postawić miskę, odważyć do niej oliwę, dodać ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i skórkę cytrynową. Odważyć do miski filety z ryby, pokryć je marynatą. Odstawić na 30 min do zamarynowania. Po 15 min obrócić filety na drugą stronę.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć warzywa, dodać pozostałe ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Koszyczek umieścić w misce. Przełożyć do niego zamarynowane filety z ryby, pozostawić do spłynięcia marynaty. Filety z ryby ułożyć na 4 osobnych arkuszach papieru do pieczenia (30 x 30 cm), na każdym filecie równomiernie rozłożyć warzywa. Zawinąć papier do pieczenia, tworząc zamknięte paczuszki. Ułożyć je łączeniem do góry, po dwie w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, chowając złożone końcówki papieru pod paczuszki. Marynatę wylać.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować sos z owoców jagodowych.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 300 g czerwonych owoców jagodowych, dodać wino, rum, skrobię kukurydzianą i cukier, zmiksować10 s/obr. 9, następnie gotować9 min/100°C/obr. 3.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 300 g czerwonych owoców jagodowych (pokrojonych na kawałki), wymieszać15 s//obr. 2. Przełożyć do miski i odstawić do ostudzenia. Rybę z warzywami na parze podawać jako danie główne, lody z sosem z owoców jagodowych podawać jako deser.