Ryba z sosem pomidorowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
262 kcal /
1096 kJ
Kalorie
23 gBiałko
5 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 400 g pomidorów dojrzałych, pokrojonych na kawałki
  • 50 g wody
  • 2 szczypty soli
  • 4 filety z halibuta (ok. 125g każdy), świeże
  • 4 filety z sandacza (ok. 125g każdy), świeże

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pomiodry, wodę i sól. Na pokrywę naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej 2 filety rybne. Włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim pozostałe 2 filety rybne, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Filety rybne przełożyć na talerze, polać sosem pomidorowym, udekorować rozdrobnioną natką pietruszki.
  4. Rybę z sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry