Ryba z sosem pomidorowym
262 kcal /
1096 kJKalorie
1096 kJKalorie
23 gBiałko
5 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 50 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 400 g pomidorów dojrzałych, pokrojonych na kawałki
- 50 g wody
- 2 szczypty soli
- 4 filety z halibuta (ok. 125g każdy), świeże
- 4 filety z sandacza (ok. 125g każdy), świeże
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomiodry, wodę i sól. Na pokrywę naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej 2 filety rybne. Włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim pozostałe 2 filety rybne, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Filety rybne przełożyć na talerze, polać sosem pomidorowym, udekorować rozdrobnioną natką pietruszki.
- Rybę z sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.