Ryba z ziemniakami z sosem pomidorowym
373.3 kcal /
1561.9 kJKalorie
1561.9 kJKalorie
44.9 gBiałko
30.4 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g ziemniaków obranych, pokrojonych na kawałki (3-4 cm)
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa porcja do natłuszczenia
- 6 dzwonków morszczuka (120-200g każdy)
- 6 filetów rybnych (dowolnych, 120-200g każdy)
- 2 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g białego wina (opcjonalnie)
- 400 g pomidorów pokrojonych na kawałki
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, odstawić. Lekko natłuścić wkład Varomy, ułożyć na nim dzwonka morszczuka i przyprawić je 1 łyżeczką soli, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę, dodać oliwę, wino, pomidory, pieprz, 1 łyżeczkę soli i wodę, rozdrobnić5 s/obr. 5
- Nałożyć dolną część przystawki Varoma z ziemniakami, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1.
- Do przystawki Varoma włożyć wkład Varomy z rybą, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Ziemniaki doprawić do smaku solą. Rybę i ziemniaki podawać z sosem pomidorowym bezpośrednio po przygotowaniu.