Ryba z ziemniakami z sosem pomidorowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
373.3 kcal /
1561.9 kJ
Kalorie
44.9 gBiałko
30.4 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 800 g ziemniaków obranych, pokrojonych na kawałki (3-4 cm)
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa porcja do natłuszczenia
  • 6 dzwonków morszczuka (120-200g każdy)
  • 6 filetów rybnych (dowolnych, 120-200g każdy)
  • 2 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g białego wina (opcjonalnie)
  • 400 g pomidorów pokrojonych na kawałki
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, odstawić. Lekko natłuścić wkład Varomy, ułożyć na nim dzwonka morszczuka i przyprawić je 1 łyżeczką soli, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę, dodać oliwę, wino, pomidory, pieprz, 1 łyżeczkę soli i wodę, rozdrobnić5 s/obr. 5
  3. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z ziemniakami, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1.
  4. Do przystawki Varoma włożyć wkład Varomy z rybą, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Ziemniaki doprawić do smaku solą. Rybę i ziemniaki podawać z sosem pomidorowym bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry