Ryż z kurczakiem curry

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
374.4 kcal /
1566.6 kJ
Kalorie
13.2 gBiałko
58 gWęglowodany
10.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
  • 250 g ryżu do sushi
  • 380 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia ryżu
  • 200 g udek z kurczaka, bez skóry i kości pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 200 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 50 g marchewki pokrojonej w 2 mm plastry
  • 70 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 50 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry, mielonego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ryż. Zalać taką ilością wody, aby ryż był zakryty, odstawić na 20 min. Namoczony ryż odsączyć za pomocą koszyczka, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
  2. Do naczynia miksującego włożyć opłukany ryż, kurczaka, marchewkę, groszek i kukurydzę, dodać oliwę, curry, kmin rzymski, mieloną kolendrę, cukier, sól, koncentrat bulionu warzywnego i wodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, uruchomić Gotowanie Ryżu. Zawartość naczynia miksującego dokładnie wymieszać kopystką. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, składniki pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na ok. 5 min (patrz wskazówka). Ryż z kurczakiem curry przełożyć do miseczek, udekorować liśćmi kolendry i podawać jako danie główne.
Przewijanie do góry