Ryż po indonezyjsku (Nasi goreng)
240 kcal /
1004 kJKalorie
1004 kJKalorie
11.2 gBiałko
8.8 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 160 g ryżu basmati
- 500 g wody
- 190 – 200 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 190 – 200 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 150 g pieczarek bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 25 – 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 60 – 65 g cebuli dymki tylko białej części, przekrojonej na pół
- 1 papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 10 g oleju arachidowego
- 150 – 200 g minikolb kukurydzy, konserwowych odsączonych z zalewy
- 100 g kiełków soi, świeżych
- 25 g sosu sojowego jasnego
- kolendra, świeża tylko liście, posiekane, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Papier do pieczenia (20 x 40 cm) zmoczyć pod bieżącą wodą, zwinąć w kulę i odcisnąć nadmiar wody. Następnie wyłożyć nim całą powierzchnię wkładu Varomy, pamiętając o pozostawieniu odkrytych bocznych otworów, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać ½ łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu, wymieszać10 s/obr. 4. Zawartość naczynia miksującego przelać na wkład Varomy, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek z ryżem. Nałożyć przystawkę Varoma z masą jajeczną, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, gotować na parze kolejne5 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić w ciepłe miejsce. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć zieloną paprykę, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czerwoną paprykę, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do naczynia z zieloną papryką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, rozdrobnić2 s/obr. 4.5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionymi paprykami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, czerwoną cebulę, imbir, cebulę dymkę i papryczkę chili, dodać olej arachidowy, rozdrobnić7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Rozdrobnić kolejne7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione pieczarki i papryki, mini kolby kukurydzy, ½ łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać kiełki soi i sos sojowy, gotować bez założonej miarki7 min/100°C//obr. 1. W tym czasie przygotowany na wkładzie Varomy omlet pokroić w 1 cm paski.
- Do naczynia miksującego dodać wcześniej ugotowany ryż, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, udekorować paskami omletu i kolendrą. Ryż po indonezyjsku (Nasi goreng) podawać bezpośrednio po przygotowaniu.