Ryż po indonezyjsku (Nasi goreng)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
240 kcal /
1004 kJ
Kalorie
11.2 gBiałko
8.8 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 160 g ryżu basmati
  • 500 g wody
  • 190 – 200 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 190 – 200 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 150 g pieczarek bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 25 – 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 60 – 65 g cebuli dymki tylko białej części, przekrojonej na pół
  • 1 papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 10 g oleju arachidowego
  • 150 – 200 g minikolb kukurydzy, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 100 g kiełków soi, świeżych
  • 25 g sosu sojowego jasnego
  • kolendra, świeża tylko liście, posiekane, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Papier do pieczenia (20 x 40 cm) zmoczyć pod bieżącą wodą, zwinąć w kulę i odcisnąć nadmiar wody. Następnie wyłożyć nim całą powierzchnię wkładu Varomy, pamiętając o pozostawieniu odkrytych bocznych otworów, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać ½ łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu, wymieszać10 s/obr. 4. Zawartość naczynia miksującego przelać na wkład Varomy, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek z ryżem. Nałożyć przystawkę Varoma z masą jajeczną, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, gotować na parze kolejne5 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić w ciepłe miejsce. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć zieloną paprykę, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć czerwoną paprykę, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do naczynia z zieloną papryką, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, rozdrobnić2 s/obr. 4.5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionymi paprykami, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, czerwoną cebulę, imbir, cebulę dymkę i papryczkę chili, dodać olej arachidowy, rozdrobnić7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Rozdrobnić kolejne7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
  9. Dodać rozdrobnione pieczarki i papryki, mini kolby kukurydzy, ½ łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
  10. Dodać kiełki soi i sos sojowy, gotować bez założonej miarki7 min/100°C//obr. 1. W tym czasie przygotowany na wkładzie Varomy omlet pokroić w 1 cm paski.
  11. Do naczynia miksującego dodać wcześniej ugotowany ryż, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, udekorować paskami omletu i kolendrą. Ryż po indonezyjsku (Nasi goreng) podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry