Ryż śródziemnomorski
329.6 kcal /
1378.8 kJKalorie
1378.8 kJKalorie
7.6 gBiałko
58.7 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 g soku pomarańczowego
- 500 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- szafran do smaku (od kilku do kilkanastu pręcików)
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniaz nasiennych
- 40 g oliwy z oliwek
- 100 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 200 g pomidorów, dojrzałych obranych, pokrojonych na kawałki
- 100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej rozmrożonej
- 100 g serc karczochów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
- 100 g różyczek kalafiora
- 50 g zielonegogroszku, świeżego
- 50 g zielonegogroszku, mrożonego
- 100 g cukinii pokrojonej wgrube słupki
- 100 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 350 g ryżu długoziarnistego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 2 ząbki czosnku i pietruszkę, rozdrobnić5 s/obr. 7.
- Dodać sok z cytryny pomarańczowy, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, szafran i chili, zmiksować10 s/obr. 7. Sos przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać zieloną paprykę, czerwoną paprykę, pomidory i pozostałe 2 ząbki czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać fasolkę, karczochy, kalafiora, groszek, cukinię i pieczarki, gotować7 min/100°C//obr. .
- Dodać ryż i przygotowany wcześniej sos, gotować8 min/100°C//obr. . Dokładnie wymieszać kopystką, gotować kolejne6 min/100°C//obr. . Ryż śródziemnomorski podawać bezpośrednio po przygotowaniu.