Ryż śródziemnomorski

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
329.6 kcal /
1378.8 kJ
Kalorie
7.6 gBiałko
58.7 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 g soku pomarańczowego
  • 500 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • szafran do smaku (od kilku do kilkanastu pręcików)
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniaz nasiennych
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 100 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 200 g pomidorów, dojrzałych obranych, pokrojonych na kawałki
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej rozmrożonej
  • 100 g serc karczochów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
  • 100 g różyczek kalafiora
  • 50 g zielonegogroszku, świeżego
  • 50 g zielonegogroszku, mrożonego
  • 100 g cukinii pokrojonej wgrube słupki
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 350 g ryżu długoziarnistego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 2 ząbki czosnku i pietruszkę, rozdrobnić5 s/obr. 7.
  2. Dodać sok z cytryny pomarańczowy, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, szafran i chili, zmiksować10 s/obr. 7. Sos przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać zieloną paprykę, czerwoną paprykę, pomidory i pozostałe 2 ząbki czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać fasolkę, karczochy, kalafiora, groszek, cukinię i pieczarki, gotować7 min/100°C//obr. .
  5. Dodać ryż i przygotowany wcześniej sos, gotować8 min/100°C//obr. . Dokładnie wymieszać kopystką, gotować kolejne6 min/100°C//obr. . Ryż śródziemnomorski podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry