Rybki w chlebowej panierce
84 kcal /
352 kJKalorie
352 kJKalorie
10.4 gBiałko
5.3 gWęglowodany
2.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni
- 2 jajka
- 1 łyżka wody
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g białego chleba świeżego, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 20 g kaszy kukurydzianej (polenty)
- 400 g filetów z dorsza, bez skóry i ości, pokrojonych na kawałki
- 2 szczypty soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- oliwa z oliwek do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę, odstawić. Na talerz wbić jajka, roztrzepać je z wodą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i chleb, rozdrobnić10 s/obr. 8.
- Dodać kaszę, wymieszać5 s/obr. 3. Panierkę przełożyć do drugiej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć dorsza, dodać sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 5. Masę przełożyć do innego naczynia. Oprószonymi mąką dłońmi nabierać kulki masy (Ø 3-4 cm) i formować z nich kształty rybek, ok. 6 cm długości (patrz wskazówka).
- Panierować kolejno w odważonej mące, roztrzepanych jajkach i przygotowanej wcześniej panierce. Układać na talerzach, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 15 min.
- Na kuchence, na patelni rozgrzać oliwę. Rybki smażyć na średniej mocy palnika ok. 4 min z każdej strony, aż staną się złotobrązowe i chrupiące. Odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rybki w chlebowej panierce podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).