Ryż z pomarańczami, kurczakiem i zielonym groszkiem
407 kcal /
1703.3 kJKalorie
1703.3 kJKalorie
24.5 gBiałko
41 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g ryżu
- 230 g wody plus dodatkowa ilość do ugotowania ryżu
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do posolenia wody
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone na kawałki
- 20 g oleju
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
- 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 100 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu, marynowanego odsączonego
- ½
- łyżeczki cukru
- 150 g strączków młodego, zielonegogroszku bez łyka
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 pomarańcza obrana, pokrojona w ósemki, do dekoracji
- (opcjonalnie)
- natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ryż. Odważony ryż ugotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Podczas gotowania ryżu kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, cebulkę ze szczypiorkiem, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kurczaka, dusić5 min/120°C//obr. . Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej skrobię i 30 g wody, dokładnie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać skrobię wymieszaną z wodą, pozostałe 200 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy, śmietanę, zielony pieprz i cukier, gotować12 min/100°C//obr. .
- Dodać groszek, sól i pieprz, dokładnie wymieszać kopystką, gotować2 min/100°C//obr. .
- Ryż z pomarańczami, kurczakiem i zielonym groszkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany kawałkami pomarańczy i natką pietruszki.