Ryż na parze z wieprzowiną (Pudding ryżowy)
278 kcal /
1163 kJKalorie
1163 kJKalorie
12 gBiałko
45 gWęglowodany
5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Słodki sos chili: 2
- łyżki czerwonego sosu chili
- 1 łyżka ketchupu
- 30 g cukru
- 100 g wody
- ½
- łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- ½
- łyżeczki skrobi kukurydzianej
- Pudding ryżowy: 450
- g ryżu białego, kleistego krótkoziarnistego, np. ryżu do sushi
- 50 g sosu sojowego
- 30 g cukru
- 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
- 200 g chudego mięsa wieprzowego, bez ścięgien pokrojonego w paski (5 x 1 x 0,5 cm)
- 30 g oleju
- 12 – 15 grzybów shiitake, suszonych (ok. 20g), namoczonych, pokrojonych w paski
- 20 ggrzybów, suszonych namoczonych, pokrojonych w paski
- 50 g krewetek, suszonych (opcjonalnie)
- 600 g wody
- 5 gałązek kolendry, świeżej posiekanej, do dekoracji
- 10 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych posiekanych, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać czerwony sos chili, dodać ketchup, cukier, wodę i skrobię ziemniaczaną, gotować5 min/100°C/obr. . Przełożyć do małej miski, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, następnie przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Przełożyć odsączony ryż do miski i zalać wodą. Odstawić do namoczenia na min. 1 godz. lub odstawić do lodówki na noc.
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić średnią miskę i odważyć do niej sos sojowy, cukier, biały pieprz i mięso wieprzowe. Wymieszać mięso wieprzowe z sosem, odstawić do zamarynowania na 10 min. W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać grzyby shiitake i krewetki, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać marynowane mięso wieprzowe wraz z marynatą, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać odsączony ryż, gotować5 min/100°C/obr. 1, następnie przełożyć składniki do 10 metalowych foremek (Ø 5 cm, wys. 5 cm). Napełnione foremki ustawić w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, wyciągnąć z foremek pudding ryżowy. Udekorować posiekaną kolendrą oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi, podawać na gorąco ze słodkim sosem chili.