Ryż z krewetkami w orientalnym sosie

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
303 kcal /
1269 kJ
Kalorie
13.6 gBiałko
52.2 gWęglowodany
6.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 220 g krewetek mrożonych, uprzednio rozmrożonych, obranych i oczyszczonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego
  • 20 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 5 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 140 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
  • 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 5 g miodu
  • 5 g sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 1 – 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • 400 g wody
  • 100 g mango, dojrzałego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • kolendra, świeża drobno posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, dodać ¼ łyżeczki soli, dokładnie wymieszać, odstawić. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej krewetki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir, cebulę szalotkę i papryczkę chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie rozdrobnić2 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki2 min/120°C/obr. 0.5.
  4. Dodać sok z pomarańczy, sok z cytryny, miód, sos rybny, pieprz cayenne i ¼ łyżeczki soli, gotować6 min/115°C/obr. 1. Sos przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek z ryżem, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15-17 min/Varoma/obr. 1. Ryż pozostawić w naczyniu miksującym na 5 min. Zawartość koszyczka i przystawki Varoma przełożyć do miski.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z krewetkami i ryżem, odważyć do niej mango. Zdjąć miskę z pokrywy naczynia miksującego, dodać do niej wcześniej przygotowany sos, całość delikatnie wymieszać. Podawać posypane kolendrą bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry