Ryż kaszmirski

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
279 kcal /
1167.3 kJ
Kalorie
5 gBiałko
47 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
  • 350 g ryżu basmati
  • 3 ziarna kardamonu, całego
  • 3 goździki
  • 1 laska cynamonu przełamana na pół
  • 1 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 szczypta nitek szafranu
  • 30 g oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1000 g wody
  • ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie odparować2 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niego ryż, dodać kardamon, goździki, cynamon, ½ łyżeczki kurkumy i szafran, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić2 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do miski, w którym znajduje się ryż z przyprawami, dokładnie wymieszać. Zawartość miski przełożyć do koszyczka.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałe ½ łyżeczki kurkumy i sól, włożyć koszyczek, gotować18 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do miski, dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć cebulę z orzechami.
  5. Ryż kaszmirski podawać na ciepło z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry