Ryż kaszmirski
279 kcal /
1167.3 kJKalorie
1167.3 kJKalorie
5 gBiałko
47 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 350 g ryżu basmati
- 3 ziarna kardamonu, całego
- 3 goździki
- 1 laska cynamonu przełamana na pół
- 1 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 szczypta nitek szafranu
- 30 g oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1000 g wody
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie odparować2 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niego ryż, dodać kardamon, goździki, cynamon, ½ łyżeczki kurkumy i szafran, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić2 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do miski, w którym znajduje się ryż z przyprawami, dokładnie wymieszać. Zawartość miski przełożyć do koszyczka.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałe ½ łyżeczki kurkumy i sól, włożyć koszyczek, gotować18 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do miski, dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć cebulę z orzechami.
- Ryż kaszmirski podawać na ciepło z wybranymi dodatkami.