Ryż do sushi
2415 kJ /
570 kcalKalorie
570 kcalKalorie
9.5 gBiałko
123.5 gWęglowodany
1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g ryżu do sushi
- 1300 g wody
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, gotować na parze18-20 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie do miseczki wlać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż do ceramicznej lub szklanej miski, do miski z ryżem dodać ocet ryżowy z cukrem i solą, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, odstawić do ostudzenia.
- Ryżu do sushi użyć do wybranego przepisu.