Ryż do sushi

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
2415 kJ /
570 kcal
Kalorie
9.5 gBiałko
123.5 gWęglowodany
1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g ryżu do sushi
  • 1300 g wody
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, gotować na parze18-20 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie do miseczki wlać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż do ceramicznej lub szklanej miski, do miski z ryżem dodać ocet ryżowy z cukrem i solą, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, odstawić do ostudzenia.
  3. Ryżu do sushi użyć do wybranego przepisu.
Przewijanie do góry