Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia
807.9 kcal /
3380.2 kJKalorie
3380.2 kJKalorie
38.2 gBiałko
74.9 gWęglowodany
41.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos chimichurri: 2
- ząbki czosnku
- 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 10 g liści kolendry, świeżych
- 10 g liści natki pietruszki, świeżych
- 1 łyżka oregano, suszonego
- 100 g oliwy z oliwek
- 30 g białego octu winnego
- ½
- łyżeczki suszonych płatków chili
- 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Ryba, ziemniaki i fasolka szparagowa: 400 – 500
- g filetów z ryby o białym mięsie (np. dorsz, halibut), bez skóry i ości, pokrojonych na 4 kawałki (100-125g każdy)
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- 500 g wody
- 500 – 600 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 400 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 3 cm kawałki
- 400 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- Warstwowy deser z chia: 350
- g mleka schłodzonego
- 25 g syropu klonowego
- ½
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
- 50 g nasion chia
- 200 g mango, dojrzałego pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojonego w plastry, do dekoracji
- 16 łyżekgranoli (ok. 160g, patrz wskazówka)
- migdały, w płatkach prażone, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czosnek, cebulę szalotkę, kolendrę, natkę pietruszki i oregano, rozdrobnić2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać oliwę, ocet, płatki chili i sok z cytryny, wymieszać8 s/obr. 5. Sos chimichurri przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej rybę, oprószyć solą i pieprzem. Do miski dodać ½ sosu chimichurri, delikatnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć je ½ łyżeczki soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej fasolkę, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Włożyć wkład Varomy, wyłożyć go odpowiednio dociętym papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Umieścić na nim odważoną rybę. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, nałożyć przystawkę Varoma z fasolką i rybą. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować warstwowy deser z chia.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix.Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać mleko i syrop klonowy, dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać5 s/obr. 4.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać nasiona chia, wymieszać15 min//obr. 3.Zdjąć motylek.Pudding chia przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć mango, zmiksować15 s/obr. 8. Mus z mango zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie15 s/obr. 8.
- Do 4 szklanek włożyć po 2 łyżki granoli, równomiernie rozłożyć ½ puddingu chia, następnie włożyć ponownie po 2 łyżki granoli i równomiernie rozłożyć pozostały pudding chia. Na wierzch każdej szklanki wyłożyć mus z mango. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ziemniaki, fasolkę i rybę przełożyć na talerze, polać pozostałym sosem chimichurri. Rybę z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami podawać jako danie główne; Warstwowy deser z chia podawać jako deser, udekorowany płatkami migdałów i plastrami mango.