Ryba w papilotach ze świeżym kokosem, quinoa i porem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
394.5 kcal /
1651.7 kJ
Kalorie
29.7 gBiałko
37 gWęglowodany
15 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 470 g filetów z białej ryby świeżej, np. z dorsza, halibuta, pokrojonych na 4 kawałki (dł. 9-10 cm)
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 g miąższu kokosa, świeżego (patrz wskazówka)
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 5 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • ¼
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g miodu
  • 200 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 780 g wody
  • 25 g masła
  • 120 g pora tylko biała cześć, pokrojonego w 4 mm plastry

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rybę, oprószyć ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, odstawić do lodówki.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej miąższ kokosa. Następnie odważony miąższ podzielić za pomocą obieraczki do warzyw na płatki. Płatki kokosa przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę, równomiernie rozłożyć, piec 15 min (180°C) lub do momentu, aż wiórki będą złotobrązowe.
  4. Do naczynia miksującego włożyć imbir, chili, czosnek i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać pieczone płatki kokosa, kmin rzymski, sok z cytryny i miód, wymieszać kolejne10 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej komosę ryżową, przepłukać przez sitko o drobnych oczkach pod gorącą bieżącą wodą.
  7. Do naczynia miksującego włożyć opłukaną komosę ryżową, dodać 480 g wody, masło, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pozostałą 1 łyżeczkę pieprzu, gotować10-15 min/100°C//obr. 1. lub do momentu, aż komosa będzie miękka i wchłonie całą wodę. Dodać por, wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia.
  8. Przygotować 4 arkusze papieru do pieczenia (wym. 30 x 25 cm). Na środku każdego arkusza ułożyć ugotowaną komosę ryżową z porem, następnie ułożyć odważoną wcześniej rybę. Owinąć szczelnie papierem do pieczenia zawijając końce pod spód. Papiloty ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy.
  9. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 300 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15-18 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, rybę z komosą przełożyć na talerze, na wierzchu ułożyć porcję płatków kokosa z dodatkami.
  10. Rybę w papilotach ze świeżym kokosem, quinoa i porem podawać jako danie głównie udekorowane świeżą kolendrą.
Przewijanie do góry