Ryba w cieście bazyliowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
416 kcal /
1741.8 kJ
Kalorie
47 gBiałko
20 gWęglowodany
4.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto bazyliowe: 60
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 5 g bazylii, świeżej tylko liście
  • 2 jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 70 g wody mineralnej,gazowanej
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • Przygotowanie i podanie ryby: 800
  • g filetów rybnych np. z dorsza okonia, pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • 150 g sosu pomidorowego np. tomate frito (patrz wskazówka)
  • olej do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i liście bazylii, rozdrobnić20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać jajka, mąkę, wodę mineralną, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, w razie potrzeby wymieszać ponownie20 s/obr. 4. Ciasto przelać do płaskiego naczynia, odstawić na 20 min. Umyć naczynie miksujące.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rybę. Kawałki ryby skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać sos pomidorowy, gotować3 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence na patelni rozgrzać olej. Rybę maczać w cieście, wkładać na rozgrzany, głęboki tłuszcz, smażyć 5-6 min, przewracając raz na drugą stronę. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Rybę w cieście bazyliowym podawać z dodatkiem sosu pomidorowego.
Przewijanie do góry