Ryba pod kruszonką z pomidorowym ryżem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
614.8 kcal /
2573.8 kJ
Kalorie
32 gBiałko
64.3 gWęglowodany
26.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ryba pod kruszonką: 30
  • g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • ½
  • pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 gałązka koperku, świeżego tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g bułki tartej
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
  • 400 – 500 g filetów rybnych bez skóry, (np. czarniaka dorsza), pokrojonych na 4 części po 100-125g
  • Ryż pomidorowy: 100
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 450 g wody
  • 250 g ryżu parboiled
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, koperek, czosnek i masło, rozdrobnić2 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać rozdrobniony parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić przygotowane wcześniej naczynie do zapiekania, odważyć do niego rybę. Rozłożyć ją równomiernie na dnie naczynia do zapiekania. Oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu każdego fileta ułożyć porcję kruszonki. Piec 30 min (180°C). W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować pomidorowy ryż.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać wodę, ryż, sól i pomidory, gotować25 min/100°C//obr. 1. Rybę pod kruszonką podawać z pomidorowym ryżem, udekorowaną świeżą bazylią.
Przewijanie do góry