Ryba pod kruszonką z pomidorowym ryżem
614.8 kcal /
2573.8 kJKalorie
2573.8 kJKalorie
32 gBiałko
64.3 gWęglowodany
26.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ryba pod kruszonką: 30
- g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- ½
- pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 gałązka koperku, świeżego tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 40 g bułki tartej
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
- 400 – 500 g filetów rybnych bez skóry, (np. czarniaka dorsza), pokrojonych na 4 części po 100-125g
- Ryż pomidorowy: 100
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 450 g wody
- 250 g ryżu parboiled
- 1 łyżeczka soli
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- liście bazylii, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, koperek, czosnek i masło, rozdrobnić2 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobniony parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić przygotowane wcześniej naczynie do zapiekania, odważyć do niego rybę. Rozłożyć ją równomiernie na dnie naczynia do zapiekania. Oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu każdego fileta ułożyć porcję kruszonki. Piec 30 min (180°C). W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować pomidorowy ryż.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, ryż, sól i pomidory, gotować25 min/100°C//obr. 1. Rybę pod kruszonką podawać z pomidorowym ryżem, udekorowaną świeżą bazylią.