Ryba po tajsku w mleczku kokosowym z ryżem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
600.8 kcal /
2513.6 kJ
Kalorie
30.2 gBiałko
59.1 gWęglowodany
22 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g ryżu długoziarnistego np. jaśminowego, basmati
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
  • 20 – 25 g oleju arachidowego
  • 400 – 500 g filetów rybnych np. z dorsza, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 500 g wody
  • 5 g cukru trzcinowego
  • 15 – 20 g sosu rybnego
  • 5 – 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • sól do oprószenia ryby
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia ryby
  • szczypiorek, świeży drobno posiekany, do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i chili, dodać kurkumę i olej, rozdrobnić2 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 0.5.
  3. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej rybę, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać mleczko kokosowe, wodę, cukier, sos rybny i sok z cytryny, włożyć koszyczek z wcześniej opłukanym ryżem, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 3. W tym czasie odważoną rybę oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
  5. Nałożyć przystawkę Varoma z rybą, gotować na parze7-10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przelać do wazy, dodać ugotowaną na parze rybę, delikatnie wymieszać i udekorować szczypiorkiem. Rybę po tajsku w mleczku kokosowym podawać z ryżem bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry