Ryba po tajsku w mleczku kokosowym z ryżem
600.8 kcal /
2513.6 kJKalorie
2513.6 kJKalorie
30.2 gBiałko
59.1 gWęglowodany
22 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g ryżu długoziarnistego np. jaśminowego, basmati
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
- 20 – 25 g oleju arachidowego
- 400 – 500 g filetów rybnych np. z dorsza, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 400 g mleczka kokosowego
- 500 g wody
- 5 g cukru trzcinowego
- 15 – 20 g sosu rybnego
- 5 – 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- sól do oprószenia ryby
- pieprz czarny, mielony do oprószenia ryby
- szczypiorek, świeży drobno posiekany, do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i chili, dodać kurkumę i olej, rozdrobnić2 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 0.5.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej rybę, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mleczko kokosowe, wodę, cukier, sos rybny i sok z cytryny, włożyć koszyczek z wcześniej opłukanym ryżem, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 3. W tym czasie odważoną rybę oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
- Nałożyć przystawkę Varoma z rybą, gotować na parze7-10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przelać do wazy, dodać ugotowaną na parze rybę, delikatnie wymieszać i udekorować szczypiorkiem. Rybę po tajsku w mleczku kokosowym podawać z ryżem bezpośrednio po przygotowaniu.