Ryba po kaszubsku
248.3 kcal /
1039.7 kJKalorie
1039.7 kJKalorie
29.3 gBiałko
17.8 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g filetów z dorsza, bez skóry świeżych (5-6 kawałków)
- 1000 g filetów z dorsza, bez skóry mrożonych, uprzednio rozmrożonych i osuszonych ręcznikiem papierowym (5-6 kawałków)
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 200 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 40 g oleju
- 200 g pomidorów, z puszki krojonych
- 200 g wody
- 50 g ketchupu
- 10 g cukru
- 10 – 15 g octu
- 50 g śliwek suszonych, bez pestek
- 1 liść laurowy, suszony
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 150 g ogórków konserwowych pokrojonych w 0,5 cm plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej filety z dorsza, oprószyć ½-1 łyżeczką soli i ½-1 łyżeczką pieprzu. Każdy filet zawinąć w osobny arkusz folii aluminiowej. Papiloty z rybą ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, paprykę i olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C//obr. .
- Dodać pomidory, wodę, ketchup, cukier, ocet, śliwki, liść laurowy i ziele angielskie. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ogórki konserwowe, podgrzewać3 min/90°C//obr. . Ugotowaną rybę wyjąć z folii, przełożyć do innego naczynia. Zalewę przelać do naczynia z rybą, odstawić do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce.
- Rybę po kaszubsku podawać schłodzoną, np. z pieczywem.