Ryba na spaghetti z cukinii z sosem śmietanowym
260.8 kcal /
1091 kJKalorie
1091 kJKalorie
22.4 gBiałko
8.5 gWęglowodany
15.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 cukinie (ok. 500g każda)
- 3 szczypty soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 ząbek czosnku
- 240 g wody
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¾
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ¾
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g filetów z ryby o białym mięsie np. dorsza, mintaja, pokrojonych na 3 cm kawałki
- kurkuma, suszona, mielona do oprószenia
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 20 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Za pomocą obieraczki do warzyw lub spiralizera pociąć cukinie w cienkie, długie wstążki przypominające makaron. Makaron z cukinii ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Oprószyć solą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 200 g wody, śmietanę i sok z cytryny, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z makaronem z cukinii. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego rybę, oprószyć solą, kurkumą i oregano, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niej pozostałe 40 g wody i skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać mieszankę wody ze skrobią, gotować3 min/100°C/obr. 3.
- Makaron z cukinii przełożyć na talerze, polać przygotowanym sosem, na wierzchu ułożyć ugotowaną na parze rybę i pomidorki. Rybę na spaghetti z cukinii z sosem śmietanowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.