Ryba na spaghetti z cukinii z sosem śmietanowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
260.8 kcal /
1091 kJ
Kalorie
22.4 gBiałko
8.5 gWęglowodany
15.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 cukinie (ok. 500g każda)
  • 3 szczypty soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 240 g wody
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¾
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ¾
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g filetów z ryby o białym mięsie np. dorsza, mintaja, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • kurkuma, suszona, mielona do oprószenia
  • ½
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Za pomocą obieraczki do warzyw lub spiralizera pociąć cukinie w cienkie, długie wstążki przypominające makaron. Makaron z cukinii ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Oprószyć solą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać 200 g wody, śmietanę i sok z cytryny, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z makaronem z cukinii. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego rybę, oprószyć solą, kurkumą i oregano, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niej pozostałe 40 g wody i skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
  5. Do naczynia miksującego dodać mieszankę wody ze skrobią, gotować3 min/100°C/obr. 3.
  6. Makaron z cukinii przełożyć na talerze, polać przygotowanym sosem, na wierzchu ułożyć ugotowaną na parze rybę i pomidorki. Rybę na spaghetti z cukinii z sosem śmietanowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry