Ryba na parze z zielonym purée

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
398.3 kcal /
1673 kJ
Kalorie
41.6 gBiałko
25.4 gWęglowodany
13 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 500 g wody
  • 500 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 500 g batatów białych pomarańczowych (patrz wskazówka), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 100 g pora zielonej części, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 300 g różyczek brokułu
  • 720 g filetów z ryby o białym mięsie bez skóry i ości (patrz wskazówka)
  • 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • mieszane zioła, świeże do dekoracji
  • cytryna pokrojona w plastry, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki i por, gotować17 min/100°C/obr. 3. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, odstawić.
  3. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuły. Włożyć przygotowany wkład Varomy, odważyć do niego rybę, gotować na parze14-18 min/Varoma/obr. 3lub do momentu, aż ryba będzie ugotowana. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. 1-2 łyżki płynu z gotowania na parze przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane na parze ziemniaki z porem, ugotowane na parze brokuły, rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki, 1-2 łyżki zachowanego płynu i masło, rozdrobnić40 s/obr. 5. Doprawić do smaku solą i pieprzem (patrz wskazówka). Przełożyć na talerze. Na zielonym purée ułożyć ugotowaną na parze rybę, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Rybę na parze z zielonym purée udekorować ziołami i podawać z cytryną bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry