Ryba na parze z zielonym purée
398.3 kcal /
1673 kJKalorie
1673 kJKalorie
41.6 gBiałko
25.4 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 500 g wody
- 500 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 500 g batatów białych pomarańczowych (patrz wskazówka), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 100 g pora zielonej części, pokrojonego w 1 cm plastry
- 300 g różyczek brokułu
- 720 g filetów z ryby o białym mięsie bez skóry i ości (patrz wskazówka)
- 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- oliwa z oliwek do skropienia
- mieszane zioła, świeże do dekoracji
- cytryna pokrojona w plastry, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki i por, gotować17 min/100°C/obr. 3. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, odstawić.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuły. Włożyć przygotowany wkład Varomy, odważyć do niego rybę, gotować na parze14-18 min/Varoma/obr. 3lub do momentu, aż ryba będzie ugotowana. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. 1-2 łyżki płynu z gotowania na parze przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane na parze ziemniaki z porem, ugotowane na parze brokuły, rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki, 1-2 łyżki zachowanego płynu i masło, rozdrobnić40 s/obr. 5. Doprawić do smaku solą i pieprzem (patrz wskazówka). Przełożyć na talerze. Na zielonym purée ułożyć ugotowaną na parze rybę, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Rybę na parze z zielonym purée udekorować ziołami i podawać z cytryną bezpośrednio po przygotowaniu.