Ryba na parze z zieloną soczewicą i sosem paprykowym
433.9 kcal /
1815.5 kJKalorie
1815.5 kJKalorie
41.3 gBiałko
40.4 gWęglowodany
12.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 4 ząbki czosnku
- 50 g oleju
- 300 g zielonej soczewicy, suszonej
- 750 g wody
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 250 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 80 g czarnych oliwek, bez pestek plus dodatkowa ilość pokrojonych w plastry, do dekoracji
- 800 – 850 g filetów z ryby o białym mięsie np. okonia morskiego, dorsza,grubości ok. 3 cm (patrz wskazówka)
- 150 g krojonych pomidorów, z puszki
- 10 – 12 liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 10 g octu balsamicznego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 100 g cebuli i 3 ząbki czosnku, dodać 30 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, opłukać pod bieżącą wodą. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać opłukaną soczewicę, dodać wodę, imbir, 1 łyżeczkę soli, 3-4 szczypty pieprzu i koncentrat bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić15 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe 100 g cebuli, paprykę, oliwki i pozostały 1 ząbek czosnku, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej filety z ryby. Filety ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Filety oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pomidory, bazylię, ocet, pozostałe ½ łyżeczki soli i 2-3 szczypty pieprzu, gotować20 min/100°C/obr. 1. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, nałożyć przystawkę Varoma z rybą. Ustawić12 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Ugotowaną soczewicę w razie potrzeby odsączyć przez koszyczek. Rybę na parze podawać z zieloną soczewicą i sosem paprykowym, udekorowaną oliwkami pokrojonymi w plastry i bazylią.