Ryba na parze z sosem pomidorowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
280.5 kcal /
1174.4 kJ
Kalorie
32.7 gBiałko
10.7 gWęglowodany
13.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g oliwy z oliwek
  • 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • 800 – 1000 g filetów z białej ryby świeżych, ze skórą (4 szt.), np. dorsza, morszczuka
  • 500 g zielonej fasolki mamut, świeżej przekrojonej na pół
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej przekrojonej na pół
  • majonez ilość do dekoracji
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka szczypiorku, świeżego posiekanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać przecier pomidorowy, sól i cukier, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  2. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej filety z białej ryby, układając na dnie dolnej części przystawki Varoma 2 filety obok siebie skórą do dołu, następnie ułożyć na nich pozostałe 2 filety skórą do góry. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego fasolkę, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić na 15 min.
  3. Ugotowaną na parze fasolkę rozłożyć równomiernie na 6 talerzach, na fasolce ułożyć rybę, polać sosem pomidorowym i udekorować majonezem oraz szczypiorkiem.
  4. Rybę na parze z sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem np. kaszy, ziemniaków lub ryżu.
Przewijanie do góry