
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
158.8 kcal /
664.2 kJKalorie
664.2 kJKalorie
3.9 gBiałko
23 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g czarnych oliwek, bez pestek
- 80 g fig, suszonych przekrojonych na pół
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
- 200 g mąki żytniej razowej
- 450 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 300 g wody
- 40 g drożdży świeżych pokruszonych
- 4 łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 100 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć oliwki, figi, orzechy i rozmaryn, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę żytnią, mąkę pszenną, wodę, drożdże, sól i oliwę, wyrobić Ciasto /5 min. W tym czasie naczynie kamionkowe do zapiekania „Betty” lub garnek rzymski (3 l) natłuścić oliwą za pomocą pędzelka i oprószyć mąką (patrz wskazówka). Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką pszenną blat. Uformować owalny bochenek, przełożyć do przygotowanego naczynia kamionkowego, nałożyć pokrywę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Piec 30 min (180°C), na najniższej szynie piekarnika. Używając żaroodpornej rękawicy kuchennej, ostrożnie zdjąć pokrywę, odstawić na żaroodporną powierzchnię. Piec kolejne 30 min (180°C). Ostrożnie wyjąć naczynie kamionkowe z chlebem, umieścić na żaroodpornej powierzchni. Ostrożnie wyjąć bochenek, przełożyć na kratkę. Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.