Rumienienie wołowiny z papryką i cebulą
135.2 kcal /
565.5 kJKalorie
565.5 kJKalorie
11.4 gBiałko
3.9 gWęglowodany
8.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g oleju
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 250 g mięsa wołowego (patrz wskazówka), bez ścięgien i kości, pokrojonego w paski (3-4 x 1 cm), osuszonego ręcznikami papierowymi
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 1 łyżka octu do Mycia Wstępnego
- 100 g cebuli przekrojonej na pół, następnie pokrojonej w 0,5 cm piórka
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (5 x 0,5 cm)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać czosnek, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. .
- Dodać wołowinę, upewniając się, że kawałki mięsa są równomiernie rozłożone na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Płyn z rumienienia przelać do innego naczynia, odstawić. Zrumienioną wołowinę z czosnkiem przełożyć do miski, odstawić. Zeskrobać kopystką dno naczynia miksującego, aby usunąć pozostałości po rumienieniu.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Krótkie/Po przypaleniu. Opróżnić naczynie miksujące. Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 10 g oleju, dodać cebulę, paprykę i odstawiony płyn z rumienienia, rumienić Wysokie Temp. .
- Dodać zrumienioną wołowinę z czosnkiem, rumienić Wysokie Temp. . Doprawić do smaku. Zrumienioną wołowinę z cebulą i papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub wykorzystać w wybranym przepisie.