Różowe pity z patelni z szarpanym kurczakiem
376.1 kcal /
1573.5 kJKalorie
1573.5 kJKalorie
30.7 gBiałko
59.3 gWęglowodany
3.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos jogurtowy: 2
- ząbki czosnku
- 5 g koperku, świeżego tylko liście
- 300 g jogurtugreckiego
- 100 g ogórka obranego, bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼
- łyżeczki soli
- Różowe pity z patelni: 200
- g czerwonych buraków,gotowanych pokrojonych na kawałki
- 230 g jogurtugreckiego
- 500 g mąki orkiszowej, białej
- 500 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½
- łyżeczki soli
- olej do natłuszczenia
- Szarpany kurczak: 2
- ząbki czosnku
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 500 g filetów z piersi kurczaka bez kości, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 30 g sosu sojowego
- 15 g miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ – 1
- łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½
- łyżeczki nasion kolendry
- mąka orkiszowa, biała do oprószenia
- mąka pszenna chlebowa typu 650-750, do oprószenia
- Składanie pit: 8 – 16
- liści sałaty np. lodowej, masłowej
- 1 czerwona cebula mała (ok. 60g), pokrojona w 3 mm piórka
- ½
- czerwonej papryki (ok. 150g), bezgniazd nasiennych, przekrojonej na pół, następnie pokrojonej w 5 mm paski
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jogurt, ogórek, sok z cytryny i sól, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić10 s/obr. 4. Buraki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać15 s/obr. 6, następnie wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski. Przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pomidory, kurczaka, sos sojowy, miód, słodką paprykę, ostrą paprykę, wędzoną paprykę, kmin rzymski i kolendrę. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać23 min/120°C//obr. 1. W tym czasie usmażyć pity. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na kształt koła Ø 20 cm, o grubości ok. 3 mm. Na kuchence rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, każdą pitę piec z każdej strony 3-4 min na średniej mocy palnika. Usmażone pity odkładać na talerz i przykryć czystą ściereczką, żeby nie wyschły. Założyć miarkę, rozdrobnić4 s//obr. 4.
- Na środek każdej pity nałożyć 1-2 liście sałaty, następnie, zachowując ok. 3 cm wolny margines, równomiernie rozłożyć 2-3 łyżki szarpanego kurczaka, paprykę i cebulę, polać 2 łyżkami sosu jogurtowego. Dół pity podwinąć na nadzienie, następnie dwa boki każdej złożyć do środka, owinąć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Różowe pity z patelni z szarpanym kurczakiem i warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.