Różowe bułki z czarnuszką
255 kcal /
1068 kJKalorie
1068 kJKalorie
7 gBiałko
42 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 – 220 g czerwonych buraków,gotowanych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g wody letniej
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 jajka
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 10 g syropu z agawy
- 10 g miodu
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 ½
- łyżeczki suchych drożdży pokruszonych
- 1 łyżeczka soli
- czarnuszka do posypania bułek
- 2 łyżki mleka
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć buraki, dodać wodę, zmiksować30 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę, 1 jajko, masło, drożdże, syrop z agawy i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić masłem. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 10 równych części (ok. 100 g każda). Z każdej części uformować wałek (dł. 30 cm) i zawiązać pośrodku w supeł. Oba końce włożyć do środka supła – jeden od góry, drugi od dołu. Palcami ścisnąć środek supła, aby zawinięte końcówki się zlepiły. Bułki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C i roztrzepać pozostałe jajko z 2 łyżkami mleka. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać czarnuszką.
- Piec 15-17 min (200°C). Różowe bułki z czarnuszką podawać z wybranymi dodatkami, na ciepło lub po ostudzeniu.