Różowa surówka

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
251.8 kcal /
1053.5 kJ
Kalorie
3 gBiałko
12.9 gWęglowodany
21.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g białej kapusty pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 300 g czerwonych buraków,gotowanych pokrojonych na kawałki
  • 125 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko o temp. pokojowej (patrz wskazówka)
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 10 g liści kolendry, świeżych
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • ¼
  • łyżeczki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć kapustę i marchewkę, rozdrobnić3-4 s/obr. 5. Przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić2-3 s/obr. 4. Przełożyć do miski z rozdrobnioną kapustą i marchewką, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek, odważyć do niego oliwę, odstawić
  4. Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sól, musztardę, kolendrę, sos Worcestershire, pieprz i sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 5, następnie wymieszać1 min 30 s/obr. 4. W tym czasie powoli wlewać odważoną oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Przelać do miski z rozdrobnionymi warzywami, wymieszać kopystką. Różową surówkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzoną.
Przewijanie do góry