
Sałatka curry
283 kcal /
1185 kJKalorie
1185 kJKalorie
21 gBiałko
4 gWęglowodany
20 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g sałaty lodowej pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli szalotki pokrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 500 g piersi z kurczaka pokrojonej w 1-2 cm kostkę
- 20 g oleju
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli (opcjonalnie)
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu, mielonego
- 2 ½ – 3 ½
- łyżeczki curry, mielonego (patrz wskazówka)
- 100 g pieczarek marynowanych odsączonych
- 50 – 60 g mandarynek podzielonych na cząstki
- 50 g mandarynek w cząstkach, z puszki odsączonych
- 150 g majonezu
- 30 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 1 – 2 łyżeczki curry, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć sałatę lodową, rozdrobnić2-3 s/obr. 4. Przełożyć do 6 słoików lub szklanek (o pojemności ok. 300 ml). Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kurczaka, olej, ½-1 łyżeczkę soli, pieprz i 1½ łyżeczki curry, podgrzewać12 min/90°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, mandarynki i majonez, dodać sok pomarańczowy, pozostałe ½ łyżeczki soli i 1-2 łyżeczki curry, wymieszać10 s//obr. 1. Do słoiczków z sałatą włożyć duszonego kurczaka, na niego wyłożyć sos z pieczarkami i mandarynkami. Sałatkę curry odawać bezpośrednio po przygotowaniu.