Sałatka śledziowa rosolli
209 kcal /
875 kJKalorie
875 kJKalorie
9 gBiałko
23 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g wody
- 200 g marchewki pokrojonej na 4-5 cm kawałki
- 250 g ziemniaków pokrojonych na 4 cm kawałki
- 3 jajka
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 90 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
- 90 g ogórków konserwowych ok. 2 szt. (patrz wskazówka)
- 270 g czerwonych buraków,gotowanych pokrojonych na 4 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczugęstej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 płaty filetów ze śledzia, marynowanego (ok. 200g), odsączone z zalewy, pokrojone w kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę i ziemniaki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, umieścić w nim jajka. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze kolejne13-15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowane na parze warzywa oraz jajka odstawić do ostudzenia. Opłukać naczynie miksujące. Ostudzone jajka obrać ze skorupek.
- Do naczynia miksującego włożyć obrane jajka, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i jabłko, rozdrobnić3-4 s/obr. 5. Przełożyć do dużej miski.
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do miski z cebulą i jabłkiem.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną marchewkę i ziemniaki, rozdrobnić2-3 s/obr. 4. Przełożyć do miski z sałatką.
- Do naczynia miksującego włożyć gotowane buraki, rozdrobnić2-3 s/obr. 4. Przełożyć do miski z sałatką.
- Do naczynia miksującego włożyć śmietanę, dodać ocet, cukier, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać10 s/obr. 2. Przełożyć do sosjerki lub małej miseczki.
- Do miski z sałatką dodać śledzie, pozostałe ½-¾ łyżeczki soli i 1½ łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać kopystką. Sałatkę śledziową rosolli wymieszać z sosem tuż przed podaniem lub nakładać porcję sałatki, polać sosem i udekorować rozdrobnionymi jajkami.