Sałatka rosyjska z burakami
139 kcal /
583 kJKalorie
583 kJKalorie
3 gBiałko
13 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g ogórków konserwowych pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- 350 g czerwonych buraków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 500 g wody
- 250 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
- 100 ggroszku zielonego, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 100 g kapusty kiszonej (opcjonalnie)
- 50 g cebuli pokrojonej w piórka
- 2 – 3 gałązki koperku, świeżego plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 60 g oleju
- 20 g białego octu winnego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli morskiej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki konserwowe, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do dużej miski na sałatkę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Przełożyć na wkład Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Przełożyć do koszyczka, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki i groszek. Włożyć wkład Varomy, gotować na parze27 min/Varoma/obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć wkład Varomy, obie części odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić na głęboki talerz, aby ociekł i ostygł (patrz wskazówki). W tym czasie wylać wodę z gotowania. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę z korniszonami, odważyć do niej kapustę kiszoną oraz cebulę.
- Do miski na sałatkę dodać warzywa z przystawki Varoma i z koszyczka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć koperek, dodać olej, ocet i sól, rozdrobnić30 s/obr. 6. Przełożyć do miski na sałatkę, wymieszać, tak aby sos pokrył wszystkie warzywa, doprawić do smaku. Sałatkę podawać schłodzoną, udekorowaną posiekanym koperkiem.
