Ryba w orzeszkowym sosie curry z ryżem i warzywami; Surówka z cukinii, marchewki i mięty

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
738.2 kcal /
3088.6 kJ
Kalorie
36.9 gBiałko
58.6 gWęglowodany
37.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ryba z ryżem i warzywami: 1200
  • g wody
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 300 g ryżu parboiled
  • 100 g marchewki pokrojonej w 0,5 cm plastry
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
  • 200 g różyczek brokułu
  • 1 czerwona papryka bezgniazd nasiennych, pokrojona w paski (0,5 x 4 cm)
  • 1 żółta papryka bezgniazd nasiennych, pokrojona w paski (0,5 x 4 cm)
  • 400 g fileta z ryby o białym mięsie (np. pstrąga, halibuta, dorsza, miruny), bez skóry i ości, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia
  • Surówka z cukinii, marchewki i mięty: 6
  • gałązek mięty, świeżej tylko liście
  • 350 – 400 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 250 – 300 g marchewki pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 10 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 – 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 20 g oleju
  • 10 g musztardy
  • 10 g miodu
  • 10 g syropu z agawy
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Sos orzeszkowy: 125
  • g orzeszków ziemnych, smażonych, solonych prażonych, solonych
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 15 g zielonej pasty curry
  • 15 g czerwonej pasty curry
  • 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 15 – 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 15 g cukru
  • 15 g miodu
  • ¾ – 1 ¼
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, fasolkę i paprykę, oprószyć solą. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego rybę, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, nałożyć przystawkę Varoma z warzywami i rybą. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować surówkę z cukinii, marchewki i mięty.
  2. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć miętę, cukinię i marchewkę, dodać sok z cytryny, olej, musztardę, miód, sól i pieprz, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do dużej salaterki, odstawić.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć orzeszki, imbir i czosnek, zmiksować10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mleczko kokosowe, pastę curry, sok z cytryny, cukier i sól, gotować4 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Sos orzeszkowy przelać do naczynia do serwowania, przełożyć do niego rybę. Rybę w orzeszkowym sosie curry podawać z ryżem i warzywami oraz surówką bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry