Ryba w orzeszkowym sosie curry z ryżem i warzywami; Surówka z cukinii, marchewki i mięty
738.2 kcal /
3088.6 kJKalorie
3088.6 kJKalorie
36.9 gBiałko
58.6 gWęglowodany
37.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ryba z ryżem i warzywami: 1200
- g wody
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 300 g ryżu parboiled
- 100 g marchewki pokrojonej w 0,5 cm plastry
- 200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
- 200 g różyczek brokułu
- 1 czerwona papryka bezgniazd nasiennych, pokrojona w paski (0,5 x 4 cm)
- 1 żółta papryka bezgniazd nasiennych, pokrojona w paski (0,5 x 4 cm)
- 400 g fileta z ryby o białym mięsie (np. pstrąga, halibuta, dorsza, miruny), bez skóry i ości, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- Surówka z cukinii, marchewki i mięty: 6
- gałązek mięty, świeżej tylko liście
- 350 – 400 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 250 – 300 g marchewki pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 10 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 – 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 20 g oleju
- 10 g musztardy
- 10 g miodu
- 10 g syropu z agawy
- 1 łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Sos orzeszkowy: 125
- g orzeszków ziemnych, smażonych, solonych prażonych, solonych
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 1 ząbek czosnku
- 400 g mleczka kokosowego
- 15 g zielonej pasty curry
- 15 g czerwonej pasty curry
- 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 – 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 15 g cukru
- 15 g miodu
- ¾ – 1 ¼
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, fasolkę i paprykę, oprószyć solą. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego rybę, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, nałożyć przystawkę Varoma z warzywami i rybą. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować surówkę z cukinii, marchewki i mięty.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć miętę, cukinię i marchewkę, dodać sok z cytryny, olej, musztardę, miód, sól i pieprz, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do dużej salaterki, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć orzeszki, imbir i czosnek, zmiksować10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mleczko kokosowe, pastę curry, sok z cytryny, cukier i sól, gotować4 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Sos orzeszkowy przelać do naczynia do serwowania, przełożyć do niego rybę. Rybę w orzeszkowym sosie curry podawać z ryżem i warzywami oraz surówką bezpośrednio po przygotowaniu.