Sałatka „Abecadło”
380 kcal /
1589.3 kJKalorie
1589.3 kJKalorie
14.8 gBiałko
41.1 gWęglowodany
18.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1500 g wody
- 35 g oliwy z oliwek
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 150 g makaronu, suchego, krótkiego np. literki
- 50 g sera żółtego np.gouda, edam, pokrojonego na kawałki
- 120 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g ogórka pokrojonego na kawałki
- 150 – 160 g kukurydzy, konserwowej (1 mała puszka), odsączonej z zalewy
- 100 g szynki drobiowej pokrojonej w 8-10 mm kostkę
- 10 – 15 g szczypiorku, świeżego posiekanego
- 180 – 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 5 g miodu, płynnego
- 5 g musztardy francuskiej (opcjonalnie)
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 4 łyżki kiełków słonecznika
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 5 g oliwy i 1 łyżeczkę soli, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać makaron, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przelać zimną, bieżącą wodą, dokładnie odsączyć, przełożyć do dużej miski, odstawić. Opróżnić i ostudzić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić8 s/obr. 6. Przełożyć do miski z makaronem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę i ogórek, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do miski z makaronem i serem.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej kukurydzę, szynkę i szczypiorek, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej pomidorki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 30 g oliwy i sok z cytryny, dodać miód, musztardę francuską, pozostałą ¼ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Sosem polać sałatkę, delikatnie wymieszać kopystką. Sałatkę przełożyć do 4 słoików z pokrywką typu twist-off (450 g), na wierzchu równomiernie rozłożyć odważone wcześniej pomidorki i kiełki. Sałatkę „Abecadło” podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub słoiki zakręcić i zabrać do szkoły lub pracy jako drugie śniadanie.