Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami
266.7 kcal /
1116 kJKalorie
1116 kJKalorie
7 gBiałko
29.6 gWęglowodany
15.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych
- 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 – 40 g mięty, świeżej
- 250 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oliwy z oliwek
- 100 g kaszy bulgur
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 350 g pomidorów pokrojonych w ok. 1 cm kostkę
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 4 łyżki pestekgranatu do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy.
- Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć na nią odważone orzechy, uprażyć, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić3-4 s/obr. 8. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać uprażone orzechy, rozdrobnić2-3 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajdują się rozdrobnione zioła.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli, oliwę i kaszę bulgur, gotować8-10 min/100°C//obr. 0.5. Ugotowaną kaszę w razie potrzeby odcedzić przez koszyczek, przełożyć do miski z rozdrobnionymi wcześniej ziołami i orzechami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej pomidory, sok z cytryny i sok z pomarańczy, dodać rozdrobnioną cebulę, ½ łyżeczki soli i pieprz, dokładnie wymieszać. Udekorować pestkami granatu. Sałatkę tabbouleh z granatem i orzechami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.