Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
437 kcal /
1830 kJ
Kalorie
36 gBiałko
28 gWęglowodany
18 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 600 g wody
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 2 zielone papryczki chili, świeże ok. 6-8 cm długości, bezgniazd nasiennych
  • 50 g kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 100 g liści szpinaku, świeżych pokrojonych na kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 g filetów z ryby o białym mięsie (np. halibut, łupacz, dorsz; 1 cmgrubości), bez skóry i ości
  • 400 g ziemniaków pokrojonych na 1 cm kawałki
  • ¼
  • łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 4 łyżeczki mąki z cieciorki (ok. 15g, patrz wskazówka)
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½
  • łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 200 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 200 g różyczek brokułu pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 250 g jogurtu typugreckiego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 100 g wody, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, pieprz cayenne i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 7.Odłożyć 2 czubate łyżeczki z powstałej mieszanki, dodać do miski z wodą, odstawić do namoczenia.
  3. Do naczynia miksującego dodać szpinak, oliwę i ½ łyżeczki soli, wymieszać10 s/obr. 4.
  4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie wymieszać10 s/obr. 4tak, aby otrzymać pastę szpinakową.
  5. Przelać przez koszyczek namoczoną mieszankę do drugiej miski, pikantny płyn odstawić. Ponownie włożyć zawartość koszyczka do naczynia miksującego. Rozsmarować połowę pasty szpinakowej na środku dużego kawałka papieru do pieczenia (30 x 45 cm), położyć na niej rybę i pokryć pozostałą pastą szpinakową. Zagiąć papier i zawinąć końce tak, aby utworzyć zamkniętą paczuszkę. Położyć motylek płasko w dolnej części przystawki Varoma, paczuszkę z rybą położyć na motylku. Należy upewnić się, że niektóre otwory w dolnej części przystawki Varoma pozostają niezakryte.
  6. Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, włożyć koszyczek i odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie do pikantnego płynu odłożonego w misce dodać kurkumę, mąkę z cieciorki, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny, na wkładzie Varomy ułożyć marchewki i brokuły, odstawić.
  7. Ostrożnie zdjąć pokrywę przystawki Varoma, włożyć wkład Varomy. Zamknąć przystawkę Varoma, gotować na parze8 min/Varoma/obr. 1.
  8. Ostrożnie zdjąć pokrywę przystawki Varoma i wyjąć wkład Varomy, odstawić. Sprawdzić, czy ryba i warzywa są ugotowane – ryba powinna z łatwością odrywać się płatami. W razie potrzeby, gotować na parze kolejne2-5 min/Varoma/obr. 1.Przełożyć ziemniaki, warzywa i paczuszkę z rybą do ciepłego naczynia, aby nie ostygły podczas robienia sosu. Wylać wodę, pozostałą po gotowaniu na parze.
  9. Do naczynia miksującego włożyć jogurt grecki i przygotowany pikantny płyn, gotować8 min/90°C/obr. 3. Przyprawić do smaku według upodobań. Rybę, ziemniaki i warzywa podawać z sosem, dekorując kilkoma świeżymi listkami kolendry.
Przewijanie do góry