Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
437 kcal /
1830 kJKalorie
1830 kJKalorie
36 gBiałko
28 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g wody
- 2 ząbki czosnku
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 2 zielone papryczki chili, świeże ok. 6-8 cm długości, bezgniazd nasiennych
- 50 g kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 100 g liści szpinaku, świeżych pokrojonych na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 600 g filetów z ryby o białym mięsie (np. halibut, łupacz, dorsz; 1 cmgrubości), bez skóry i ości
- 400 g ziemniaków pokrojonych na 1 cm kawałki
- ¼
- łyżeczki kurkumy, mielonej
- 4 łyżeczki mąki z cieciorki (ok. 15g, patrz wskazówka)
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka cukru
- ½
- łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 200 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
- 200 g różyczek brokułu pokrojonych na 3 cm kawałki
- 250 g jogurtu typugreckiego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 100 g wody, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, pieprz cayenne i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 7.Odłożyć 2 czubate łyżeczki z powstałej mieszanki, dodać do miski z wodą, odstawić do namoczenia.
- Do naczynia miksującego dodać szpinak, oliwę i ½ łyżeczki soli, wymieszać10 s/obr. 4.
- Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie wymieszać10 s/obr. 4tak, aby otrzymać pastę szpinakową.
- Przelać przez koszyczek namoczoną mieszankę do drugiej miski, pikantny płyn odstawić. Ponownie włożyć zawartość koszyczka do naczynia miksującego. Rozsmarować połowę pasty szpinakowej na środku dużego kawałka papieru do pieczenia (30 x 45 cm), położyć na niej rybę i pokryć pozostałą pastą szpinakową. Zagiąć papier i zawinąć końce tak, aby utworzyć zamkniętą paczuszkę. Położyć motylek płasko w dolnej części przystawki Varoma, paczuszkę z rybą położyć na motylku. Należy upewnić się, że niektóre otwory w dolnej części przystawki Varoma pozostają niezakryte.
- Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, włożyć koszyczek i odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie do pikantnego płynu odłożonego w misce dodać kurkumę, mąkę z cieciorki, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny, na wkładzie Varomy ułożyć marchewki i brokuły, odstawić.
- Ostrożnie zdjąć pokrywę przystawki Varoma, włożyć wkład Varomy. Zamknąć przystawkę Varoma, gotować na parze8 min/Varoma/obr. 1.
- Ostrożnie zdjąć pokrywę przystawki Varoma i wyjąć wkład Varomy, odstawić. Sprawdzić, czy ryba i warzywa są ugotowane – ryba powinna z łatwością odrywać się płatami. W razie potrzeby, gotować na parze kolejne2-5 min/Varoma/obr. 1.Przełożyć ziemniaki, warzywa i paczuszkę z rybą do ciepłego naczynia, aby nie ostygły podczas robienia sosu. Wylać wodę, pozostałą po gotowaniu na parze.
- Do naczynia miksującego włożyć jogurt grecki i przygotowany pikantny płyn, gotować8 min/90°C/obr. 3. Przyprawić do smaku według upodobań. Rybę, ziemniaki i warzywa podawać z sosem, dekorując kilkoma świeżymi listkami kolendry.