Rożki kokosowo-migdałowe

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
79.4 kcal /
332.4 kJ
Kalorie
1.3 gBiałko
2.9 gWęglowodany
7.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g migdałów, ze skórką
  • 140 g wiórków kokosowych
  • 100 g oleju kokosowego podzielonego na kawałki
  • 50 g syropu kokosowego
  • 100 g masła migdałowego, jasnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 2 szczypty soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać migdały i 100 g wiórków kokosowych, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy, wymieszać10 s/obr. 5, następnie podgrzać2 min/100°C/obr. 2.
  3. Dodać syrop kokosowy, mieszankę kokosowo-migdałową, pozostałe 40 g wiórków kokosowych, masło migdałowe, cukier waniliowy, cynamon i sól. Wymieszać10 s/obr. 3.
  4. Formę do pieczenia (ok. 25 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, do formy przełożyć masę i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki. Masę przykryć arkuszem papieru do pieczenia i docisnąć, np. drugą formą. Włożyć do lodówki na 1 godz., aby masa stężała. Masę pokroić na 20 kwadratów (5 x 5 cm), a następnie przeciąć każdy kwadrat po przekątnej. Rożki kokosowo-migdałowe podawać jako przekąskę lub deser (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry