Rożki kokosowo-migdałowe
79.4 kcal /
332.4 kJKalorie
332.4 kJKalorie
1.3 gBiałko
2.9 gWęglowodany
7.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g migdałów, ze skórką
- 140 g wiórków kokosowych
- 100 g oleju kokosowego podzielonego na kawałki
- 50 g syropu kokosowego
- 100 g masła migdałowego, jasnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 2 szczypty soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać migdały i 100 g wiórków kokosowych, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy, wymieszać10 s/obr. 5, następnie podgrzać2 min/100°C/obr. 2.
- Dodać syrop kokosowy, mieszankę kokosowo-migdałową, pozostałe 40 g wiórków kokosowych, masło migdałowe, cukier waniliowy, cynamon i sól. Wymieszać10 s/obr. 3.
- Formę do pieczenia (ok. 25 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, do formy przełożyć masę i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki. Masę przykryć arkuszem papieru do pieczenia i docisnąć, np. drugą formą. Włożyć do lodówki na 1 godz., aby masa stężała. Masę pokroić na 20 kwadratów (5 x 5 cm), a następnie przeciąć każdy kwadrat po przekątnej. Rożki kokosowo-migdałowe podawać jako przekąskę lub deser (patrz wskazówka).