Sałatka z makaronem razowym i jabłkiem
335.8 kcal /
1405.2 kJKalorie
1405.2 kJKalorie
10.5 gBiałko
50.2 gWęglowodany
12.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 1200 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 350 g makaronu pełnoziarnistego suchego, np. penne
- 150 g jabłek nieobranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 50 g selera naciowego pokrojonego na 2 cm kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 10 g octu jabłkowego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki cukru
- 200 g mieszanki sałat
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do posypania sałatki.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać sól i makaron, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. . Ugotowany makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, opłukać zimną wodą i odstawić do ostudzenia.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka i seler, oliwę, ocet, pozostałe ¾ łyżeczki soli, pieprz i cukier, rozdrobnić3 s/obr. 4.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej sałatę, dodać ugotowany makaron, polać powstałym sosem i posypać rozdrobnionymi orzechami. Sałatkę z makaronem razowym i jabłkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.