Sałatka z kaszą bulgur, szczawiem i jajkiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
310.4 kcal /
1299.6 kJ
Kalorie
10.8 gBiałko
33.2 gWęglowodany
15.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sałatka: 1000
  • g wody
  • 120 g kaszy bulgur
  • 4 jajka
  • 250 g fenkułu pokrojonego na kawałki
  • 80 g szczawiu, świeżego bez łodyg, podzielonego na 5-6 cm kawałki
  • 2 ogórkigruntowe pokrojone na 2-3 mm plastry
  • 1 pęczek cebuli dymki posiekanej
  • Dressing miodowo-balsamiczny: 40
  • g oliwy z oliwek
  • 20 g octu balsamicznego
  • 30 g miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć do niej jajka gotować na parze15-17 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do miski, odstawić. Jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać, pokroić w ćwiartki, odstawić i kontunuować przygotowanie przepisu. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć fenkuł, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do miski z kaszą, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kaszą i fenkułem, odważyć do niej szczaw, dodać dymkę i ogórki, wymieszać kopystką, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać oliwę i ocet balsamiczny, dodać miód, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3.
  5. Sałatkę z kaszą bulgur, szczawiem podawać z ćwiartkami jajka, polaną dressingiem miodowo-balsamicznym.
Przewijanie do góry