Ryż w mleku kokosowym z mango

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
300 kcal /
1255.1 kJ
Kalorie
6.5 gBiałko
43.7 gWęglowodany
9.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g mango, dojrzałego pokrojonego w kostkę, bez skóry, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 400 g mleka
  • 150 g mleczka kokosowego
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 30 – 60 g cukru
  • ¼
  • łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 1 laska cynamonu podzielona na pół
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 – 2 łyżki wiórków kokosowych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć mango, rozdrobnić15 s/obr. 5. Mango zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie rozdrobnić15 s/obr. 5. Rozłożyć równomiernie do 4 szklanek lub słoiczków o poj. 200 ml, wyrównać powierzchnię. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać mleko i mleczko kokosowe, dodać ryż, cukier, kardamon, cynamon i cukier waniliowy, gotować bez założonej miarki35-38 min/95°C//obr. 1. W tym czasie na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, odstawić. Po ugotowaniu ryż pozostawić w naczyniu miksującym na 15 min, aby wchłonął całe mleko. Cynamon wyjąć ostrożnie łyżką, wyrzucić. Kokosowy ryż przełożyć do szklanek z ułożoną warstwą rozdrobnionego mango. Udekorować kawałkami mango i posypać uprażonymi wiórkami. Ryż w mleku kokosowym z mango podawać na ciepło lub zimno jako deser.
Przewijanie do góry