Ryż w mleku kokosowym z mango
300 kcal /
1255.1 kJKalorie
1255.1 kJKalorie
6.5 gBiałko
43.7 gWęglowodany
9.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g mango, dojrzałego pokrojonego w kostkę, bez skóry, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 400 g mleka
- 150 g mleczka kokosowego
- 100 g ryżu jaśminowego
- 30 – 60 g cukru
- ¼
- łyżeczki kardamonu, mielonego
- 1 laska cynamonu podzielona na pół
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 – 2 łyżki wiórków kokosowych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć mango, rozdrobnić15 s/obr. 5. Mango zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie rozdrobnić15 s/obr. 5. Rozłożyć równomiernie do 4 szklanek lub słoiczków o poj. 200 ml, wyrównać powierzchnię. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać mleko i mleczko kokosowe, dodać ryż, cukier, kardamon, cynamon i cukier waniliowy, gotować bez założonej miarki35-38 min/95°C//obr. 1. W tym czasie na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, odstawić. Po ugotowaniu ryż pozostawić w naczyniu miksującym na 15 min, aby wchłonął całe mleko. Cynamon wyjąć ostrożnie łyżką, wyrzucić. Kokosowy ryż przełożyć do szklanek z ułożoną warstwą rozdrobnionego mango. Udekorować kawałkami mango i posypać uprażonymi wiórkami. Ryż w mleku kokosowym z mango podawać na ciepło lub zimno jako deser.