Ryżanka czekoladowo-orzechowa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
589 kcal /
2463 kJ
Kalorie
14 gBiałko
56 gWęglowodany
32 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g orzechów laskowych
  • 225 g mleka
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka łusek babki płesznik (psyllium)
  • 10 g kakao rozpuszczalnego słodzonego
  • 80 g płatków ryżowych
  • 40 g kremu orzechowo-czekoladowego (patrz wskazówka)
  • borówki, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, mleko, dodać siemię lniane, łuski babki płesznik, kakao i płatki ryżowe, podgrzewać8 min/90°C//obr. 2.
  3. Dodać krem orzechowo-czekoladowy, wymieszać10 s//obr. 3. Przełożyć do 2 misek, udekorować borówkami i rozdrobnionymi wcześniej orzechami.
  4. Ryżankę czekoladowo-orzechową podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako śniadanie.
Przewijanie do góry