Sakiewki ze szpinakiem i serem feta

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
125.2 kcal /
523.8 kJ
Kalorie
3.5 gBiałko
10.8 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 500 g liści szpinaku, mrożonych rozmrożonych, lekko odciśniętych i rozdzielonych (niezbitych)
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 płaty ciasta francuskiego (łącznie 550g)
  • 200 g sera typu feta twardego, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko roztrzepane

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1
  2. Dodać szpinak, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać4 s/obr. 3, odstawić w naczyniu miksującym, aby masa lekko przestygła, ewentualnie doprawić do smaku.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Płaty ciasta francuskiego lekko rozwałkować, jeśli są grube. Każdy płat pokroić na 12 kwadratów równej wielkości.
  6. Do naczynia miksującego dodać ser typu feta, wymieszać4 s/obr. 3.
  7. Na środek każdego kwadratu położyć nadzienie, u góry dokładnie zlepić wszystkie rogi ciasta francuskiego ze sobą, formując sakiewki. Ukladać na przygotowanej blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
  8. Piec 20-25 min (200°C). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry