Sałatka z kaszą pęczak i owocem granatu
297 kcal /
1242.8 kJKalorie
1242.8 kJKalorie
9.2 gBiałko
46.2 gWęglowodany
9.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sałatka: 10 – 15
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g cebuli dymki tylko białej części, pokrojonej w ćwiartki
- 150 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 500 g wody
- 1 ¾
- łyżeczki soli
- 250 g zielonegogroszku, świeżego
- 250 g zielonegogroszku, mrożonego (patrz wskazówka)
- 180 ggranatu miąższu owocu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ½
- łyżki białego octu winnego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić2 s/obr. 8. Natkę pietruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę dymkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli i przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej groszek, gotować na parze13 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, groszek opłukać pod bieżącą zimną wodą, odstawić.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować4-5 min/100°C//obr. 1. Kaszę przecedzić przez koszyczek, przełożyć do miski, w której sałatka będzie podawana. Następnie do miski dodać rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki, cebulę i groszek, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 80 g granatu, rozdrobnić3 s/obr. 4.5, następnie gotować3 min/100°C/obr. 1. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką i przecedzić sok z granatu do miski z sałatką.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej pozostały granat, dodać olej sezamowy, olej z pestek winogron, ocet, ¾ łyżeczki soli i pieprz, całość wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku. Sałatkę z kaszą pęczak i owocem granatu podawać bezpośrednio po przygotowaniu.