Rozgrzewająca zupa z kurczakiem i kaszą bulgur
240 kcal /
1004 kJKalorie
1004 kJKalorie
22.3 gBiałko
22.1 gWęglowodany
7.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 0,5 cm paski
- 50 g sosu sojowego
- ½ – 1
- czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
- 3 ząbki czosnku
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 20 g oleju sezamowego
- 800 g wody
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 1 ½
- łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 ½
- kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
- ¼ – ½
- łyżeczki soli (opcjonalnie)
- 100 g pieczarek pokrojonych w plastry ósemki
- 100 g różyczek brokułu pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- ¾
- łyżki sosu sambal oelek (opcjonalnie)
- ¾
- łyżki sosu sriracha (opcjonalnie)
- 70 g kaszy bulgur drobnoziarnistej, o czasiegotowania 8-10 min
- liście kolendry, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i sos sojowy, wymieszać, odstawić do lodówki na ok. 30 min.
- Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chili, czosnek, marchewkę i jabłko, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mieloną kolendrę i olej sezamowy, dusić2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu drobiowego i sól. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej zamarynowanego kurczaka, gotować na parze17 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać pieczarki, brokuły, sos sambal oelek i kaszę bulgur, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować6 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowanego na parze kurczaka przełożyć do misek, uzupełnić zupą do pełna, udekorować liśćmi kolendry. Rozgrzewającą zupę z kurczakiem i kaszą bulgur podawać bezpośrednio po przygotowaniu.