Rozgrzewająca zupa z kurczakiem i kaszą bulgur

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
240 kcal /
1004 kJ
Kalorie
22.3 gBiałko
22.1 gWęglowodany
7.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 0,5 cm paski
  • 50 g sosu sojowego
  • ½ – 1
  • czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 20 g oleju sezamowego
  • 800 g wody
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 1 ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 ½
  • kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plastry ósemki
  • 100 g różyczek brokułu pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • ¾
  • łyżki sosu sambal oelek (opcjonalnie)
  • ¾
  • łyżki sosu sriracha (opcjonalnie)
  • 70 g kaszy bulgur drobnoziarnistej, o czasiegotowania 8-10 min
  • liście kolendry, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i sos sojowy, wymieszać, odstawić do lodówki na ok. 30 min.
  2. Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chili, czosnek, marchewkę i jabłko, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać mieloną kolendrę i olej sezamowy, dusić2 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać wodę, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu drobiowego i sól. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej zamarynowanego kurczaka, gotować na parze17 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać pieczarki, brokuły, sos sambal oelek i kaszę bulgur, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować6 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowanego na parze kurczaka przełożyć do misek, uzupełnić zupą do pełna, udekorować liśćmi kolendry. Rozgrzewającą zupę z kurczakiem i kaszą bulgur podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry